Bezlepkový mazanec

Velikonoce si můžete užít i pokud nekonzumujete lepek. Připravili jsme pro vás recept na bezlepkový mazanec. Je slazený javorovým sirupem a také je sladký díky rozinkám.

 

INGREDIENCE: 

 

220 g rýžové mouky

120 g mouky z ovesných vloček

120 g pohankové mouky

50 g kukuřičného škrobu

80 g kokosového oleje

200 ml mandlového mléka

60 ml javorového sirupu

3 pl mletého lněného semínka

+ 6 pl vody

½ droždí

1 čl citrónové kůry

špetka soli

75 g mandle plátky

100 g rozinek

 

POSTUP: 

  1. V malé misce si rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, lžičku javorového sirupu a lžičku rýžové mouky

  2. Smícháme se 4 lžícemi vlažné vody a necháme pár minut uležet, vzejít kvásek (udělá se čepice)

  3. Ve velké míse smícháme všechny mouky, škrob a citrónovou kůru

  4. V druhé míse smícháme lněné semínko s vodou, necháme 5 minut odležet

  5. Přidáme kokosový olej, javorový sirup, mandlové mléko

  6. Tekuté ingredience vmícháme k sypkým, společně s kváskem a vypracujeme těsto (dejte si záležet a hněte minimálně 10 minut)

  7. Vmícháme rozinky a mandle plátky (nechte si trošku na ozdobení)

  8. Dáme kynou na teplé místo, přikryté utěrkou, minimálně hodinu

  9. Těsto propracujeme a vytvoříme uhlazený mazanec, který potřeme olejem a posypeme plátky mandlí

  10. Pečeme na 180 °C cca 40 minut