Květákový mozeček, tofu kalhoty a jáhly s červenou rýží

Chutné a vyvážené jídlo, které zasytí a zahřeje.

Ingredience: 

Menší květák, či půlka velkého.

Uzené tofu

Kukuřička

Červená paprika

Jáhly ZAKOUPIT

Quinoa červená ZAKOUPIT

Tříbarevný rýžový mix ZAKOUPIT

Olej ZAKOUPIT

 

Ochucení:

Shoyu nebo Tamari

Sůl ZAKOUPIT

Pepř

Muškátový ořech

 

Mozeček:

Veganský květákový mozeček připravíte velice snadno. Pokud možno bez říznutí (nebyl by vegan;) rozkrájejte a uvařte květák. Mezi tím na vedlejší pánvi zpěňte na oleji cibulku a přihoďte kukuřičku. Osolte a přidejte špetku pepře a muškátového ořechu. Ještě chvilku restujte a pak přidejte rozmačkaný květák. Pokud nechcete mít polévku, nezapomeňte slít vodu, dřív než květák začnete mačkat. Pokud tato poslední poznámka urazila Vaše kuchařské ego, omlouváme se ;)

Tofu kalhoty:

Uzené tofu nakrájejte na obdelníky se stranami zhruba 2 x 4 cm, tolerance +- 5mm :) Asi do 2/3 nařízněte nohavice a mezi ně strčte další nohavice. Mrkněte na fotku a bude Vám vše jasné. Nyní stačí pokapat kvalitní sojovou omáčkou (shoyu nebo tamari), přidat trochu oleje a vody a šup kalhoty do trouby na 175°C. Po upečení Vám vzniknou perfektní tofu gatě, co skvěle chutnají a drží tvar.

 

Jáhly:

Do hrnce vhoďte hrnek jáhel a třetinu hrnku tříbarevného rýžového mixu či červenou quinou. Vše propláchněte a zalijte vodou cca dva centimetry nad jáhlami. Dejte vařit a po očku sledujte, občas ochutnejte a dle potřeby přilijte vodu. Za deset až 15 minut je hotovo.

 

Nyní už jen zbývá vše naservírovat, dozdobit listem salátu a paprikou pro barevnost a pustit se do jídla. 

 

Mohlo by Vás dále zajímat: