Bulgur s ajvarem a sýrem halloumi
Suroviny:
- 1 větší lilek
- 2 velké papriky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- Rýžový olej
- Sůl, pepř
- 140 g bulguru
- Halloumi
- Rukola
- Čerstvé bylinky
- Černý sezam
Čekáte návštěvu a nevíte co originálního připravit k obědu? Kombinace výborné omáčky z pečené zeleniny s bulgurem a grilovaným sýrem halloumi jistě ohromí každého strávníka. Příprava je sice více časově náročná, ale výsledek stojí za to.
2 porce
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něm omyté papriky a nakrájené lilky. Lilky pečeme cca 30 minut, papriky o něco déle, než se na slupce začnou tvořit černé puchýřky. Papriky přesuneme do mísy, kterou zakryjeme fólií a necháme zapařit. Z lilků po vychladnutí vydlabeme dužinu se semínky a papriky zbavíme slupky a jádřince.
V hrnci oresujeme nakrájenou cibuli s česnekem. Upečenou zeleninu přidáme do hrnce a krátce orestujeme. Podle potřeby můžeme přidat maličko vody. Lehce povolenou zeleninu pomačkáme na kaši osolíme a opepříme. Na mírném plameni necháme vařit cca 2 hodiny. Hlídáme aby se nám ajvar nepřipálil. Podle potřeby podléváme vodou.
Podle návodu si připravíme bulgur.
Po uvaření zeleninu propasírujeme. Pokud nemáme síto, můžeme opatrně rozmixovat.
Bulgur promícháme s ajvarem,halloumi sýr ugrilujeme a vložíme do lůžka s rukolou. Nakonec posypeme sezamem a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť.