Falafel s batátovým pyré a hráškem
Co takhle si připravit rychlý, výborný, vegetariánský, a navíc zdravý oběd?
Falafel je pokrm, který se nejčastěji připravuje z cizrny a říká se, že pochází už ze starého Egypta. Jde tedy o směs cizrny a bylinek, která se tvaruje do kuliček a následně smaží na oleji. My jsme vám tu práci ulehčili a směs už připravili. Naše směs na falafel neobsahuje nic víc než cizrnu, kukuřici, amarant, kousky rýže a výborné koření.
Směs jen smícháte s vodou, vytvarujete kuličky, usmažíte nebo upečete a můžete spolu s výborným batátovým pyré a hráškem servírovat. Pro pozvednutí chutí můžete posypat konopnými semínky.
Postup:
Batáty očistíme, nakrájíme na kostky a uvaříme v hrnci do měkka.
Mezitím si připravíme falafel kuličky. Cibulku nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na oleji. Směs pořádně protřepeme a nasypeme do misky. Zalijeme vodou a olejem, přidáme cibulku, promícháme a necháme 5 minut odstát.
Vytvarujeme si kuličky a pečeme v horkovzdušné fritéze na 180 °C cca 22 minut. Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu můžete použít troubu nebo falafel osmažit na pánvi.
Uvařené batáty rozmačkáme, přimícháme 1/2 másla a hrášek který jsme si povolili na druhé polovině másla.
Hotový pokrm servírujeme s konopnými semínky, pažitkou a polníčkem.
Dobrou chuť.
Ingredience:
Na 2 porce:
- 100 g směsi na falafel
- 1 menší cibule
- cca 130 ml vody
- 2 lžičky rýžového oleje
- 2 menší batáty
- 30 g másla
- 120 g mraženého hrášku
- Sůl, pepř, konopná semínka, pažitka
- hrst polníčku