Kulajda
Pokud patříte k vášnivým houbařům a také máte letos velkou zásobu hřibů, tuhle polévku jednoduše musíte vyzkoušet. Kulajda patří mezi nejoblíbenější podzimní polévky, právě díky sezónním surovinám. Brambory ze zahrádky, houby z lesa a vejce od slepic. Polévka je navíc dochucená a zároveň zahuštěná lahůdkovým droždím. Takže žádnou mouku ani smetanu v polévce nenajdete.
Postup:
Sušené houby namočíme alespoň na 1 hodinu do vody.
Oloupeme si brambory, cibuli, mrkev a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci roztopíme máslo, na kterém necháme zrůžovět cibuli. Přihodíme namočené houby s bobkovým listem a restujeme. Po chvilce zasypeme lahůdkovým droždím, promícháme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme brambory s mrkví, dochutíme a necháme vařit. Těsně před dovařením kulajdy, vlijeme mléko smíchané se lžící lahůdkového droždí. Povaříme pár minut a odstavíme z plotny.
V druhém hrnci si připravíme zastřené vejce. Do vody přidáme lžíci octa a v horké vodě (nesmí vařit) vytvoříme výr, do kterého opatrně rozklepneme vejce. Necháme vařit cca 3 minuty a poté vytáhneme.
Kulajdu servírujeme se zastřeným vejcem a čerstvým koprem.
Dobrou chuť.
Suroviny (na 5 porcí):
- 300 g brambor
- 20 g sušených hřibů
- 20 g másla
- 1 cibule
- 3 ks baby mrkví (jedna střední)
- 1,2 l vývaru
- 100 ml mléka
- 4 lžíce lahůdkového droždí (1 lžíce na zahuštění)
- 2 bobkové listy
- hrst nasekaného kopru
- Sůl, pepř, římský kmín
- vejce (na 1 porci 1 vejce)