+420 465 524 547  Po-Čt 8:30 -17:00, Pá: 8:00-15:30 Doprava zdarma od 800 Kč

Kulajda

Apotheke (https://www.apotheke.cz/)

Pokud patříte k vášnivým houbařům a také máte letos velkou zásobu hřibů, tuhle polévku jednoduše musíte vyzkoušet. Kulajda patří mezi nejoblíbenější podzimní polévky, právě díky sezónním surovinám. Brambory ze zahrádky, houby z lesa a vejce od slepic. Polévka je navíc dochucená a zároveň zahuštěná lahůdkovým droždím. Takže žádnou mouku ani smetanu v polévce nenajdete.

Postup:

Sušené houby namočíme alespoň na 1 hodinu do vody.

Oloupeme si brambory, cibuli, mrkev a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci roztopíme máslo, na kterém necháme zrůžovět cibuli. Přihodíme namočené houby s bobkovým listem a restujeme. Po chvilce zasypeme lahůdkovým droždím, promícháme a zalijeme připraveným vývarem. Přidáme brambory s mrkví, dochutíme a necháme vařit. Těsně před dovařením kulajdy, vlijeme mléko smíchané se lžící lahůdkového droždí. Povaříme pár minut a odstavíme z plotny.

V druhém hrnci si připravíme zastřené vejce. Do vody přidáme lžíci octa a v horké vodě (nesmí vařit) vytvoříme výr, do kterého opatrně rozklepneme vejce. Necháme vařit cca 3 minuty a poté vytáhneme.

Kulajdu servírujeme se zastřeným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť.

 

 

Suroviny (na 5 porcí):

  • 300 g brambor
  • 20 g sušených hřibů
  • 20 g másla
  • 1 cibule
  • 3 ks baby mrkví (jedna střední)
  • 1,2 l vývaru
  • 100 ml mléka
  • 4 lžíce lahůdkového droždí (1 lžíce na zahuštění)
  • 2 bobkové listy
  • hrst nasekaného kopru
  • Sůl, pepř, římský kmín
  • vejce (na 1 porci 1 vejce)


 

© 2022 Mediate.cz, Všechna práva vyhrazena