+420 724 065 796 +420 601 384 036Po-Čt 8:30 -17:00, Pá: 8:00-15:30 Doprava zdarma od 800 Kč

Vše,co bysme měli vědět o kávě

Apotheke (https://www.apotheke.cz/)

Vše,co bysme měli vědět o kávě

 

K jednomu z nejoblíbenějších a nejznámějších teplých nápojů patří káva. Známe již několik druhů zrn a nespočet kovových nápojů. Kávová branže se stále rozrůstá a téměř na každém rohu narazíme na kavárnu. Mezi jakými druhy káv můžeme vybírat a v čem se mezi sebou liší? Sepsali jsme pro vás pár základních a zajímavých informací, tak s chutí a vůní do toho.

 

Proces sklizně a zpracování zrn

 

Káva se vyrábí z plodů kávovníku, který je stromem rodu Coffea. Existuje několik druhů kávovníků, ale nejvíce se pro produkci kávy využívá Coffea arabica a Coffea robusta.

Výroba kávy začíná ruční sklizní zralých kávových třešní. Třešně obsahují semena, která jsou známá jako kávová zrna. Zrna jsou obvykle chráněna vrstvou slizovité látky nazývané dužnina. Nejprve se dužnina odstraní buď mokrým zpracováním nebo suchým zpracováním. Průměrný kávovník ročně vyprodukuje cca 0,8–1,2 kg.

 

Mokré zpracování se používá při produkci vyšší kvality kávy. Při tomto procesu se třešně nejprve očistí a poté se dužnina odstraní fermentací. Zrna jsou poté důkladně opláchnuta a usušena na slunci nebo v sušičkách. Po vysušení se slupky odlupují, zrna se třídí podle velikosti a barvy a vkládají do pytlů.

 

Suché zpracování se používá především u levnějších druhů káv. Třešně se nejprve rozloží na rovném povrchu, kde se suší na slunci. Během sušení se dužnina usuší a stává se pevnou vrstvou, známou jako kávová slupka. Po dostatečném usušení se slupka odstraní a čistá zrna se vkládají do pytlů.

 

 

Pražení

 

Pražení se provádí při vysokých teplotách. Tento proces trvá několik minut podle druhu kávy. Pražením se také ovlivňuje intenzita a barva kávy - světleji pražená káva má jemnější chuť, zatímco tmavěji pražená káva je silnější a hořčejší.

Po pražení se kávová zrna chladí a uskladňují do speciálních nádob, kde se káva několik dní nechá uležet. Nakonec se káva balí do neprodyšných sáčků s jednosměrným ventilem.

 

Stupně pražení kávy a její chuť

1, Světle pražená káva

  • vyniká všem původním chutím a tónům
  • je bohatá na ovocné a karamelové tóny
  • obsahuje více kofeinu

 

2, Středně pražená káva

  • zřetelná, ale méně pronikavá acidita
  • má plnější tělo
  • zvýrazňuje rozmanitost

 

 

3, Tmavě pražená káva

  • je méně kyselá
  • má plnější tělo
  • pomalu ztrácí jemnou chuť
  • je vhodná pro přípravu espressa

 

 

 

Arabica a robusta

 

K nejznámějším druhům kávových zrn patří arabica a robusta. V čem se od sebe liší a jakou mají chuť?

Coffea arabica nebo také kávovník arabský se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (nad 600 metrů), zatímco Coffea robusta nebo také kávovník statný roste v nižší nadmořské výšce. Arabica je náročnější na podnebí, vyžaduje stabilní teploty, dostatečnou vlhkost a stínění, zatímco robusta je odolnější.

Arabica je obecně považována za kvalitnější druh a má jemnější a bohatší chuťový profil. Má tendenci nabízet širší škálu jemných a komplexních chutí, včetně květinových, ovocných a karamelových tónů. Naopak robusta má silnější, hořčejší a obecně hrubší chuťový profil s výraznějšími tóny hořkosti a ořechů.

Coffea robusta obsahuje přibližně dvojnásobek kofeinu ve srovnání s Coffea arabica. Robusta je často využívána ve směsích kávy nebo pro výrobu instantní kávy kvůli své nižší ceně a vyššímu obsahu kofeinu.

 

 

Nejoblíbenější kávové nápoje

 

Taky máte problém se vyznat ve všech kávových nápojích? Je vůbec mezi nimi nějaký rozdíl? Sepsali jsme vám ty nejoblíbenější i ty méně známe, ať si konečně v kavárně můžete vybrat během chvilinky.

  • Ristretto - 22 ml espressa
  • Espresso - 25 až 35 ml
  • Espresso lungo - 30 ml espressa + horká voda cca 80 ml
  • Espresso macchiato - espresso s kapkou mléčné pěny (menší cappuccino)
  • Americano - espresso v poměru 1:5 s horkou vodou
  • Cappuccino - 60 ml espressa + 60 ml horkého mléka + 60 ml mléčné pěny
  • Caffe latte - 30 ml espressa + cca 200 ml horkého mléka
  • Latte macchiato - cca 200 ml horkého mléka + 30 ml espressa + 20 ml mléčné pěny

 

Momentální hit léta je espresso tonic, který se skládá z ledu, 150 ml tonicu a 50 ml espressa.

 

© 2022 Mediate.cz, Všechna práva vyhrazena